SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
#TWAMILY

Försäkring och skadeanmälan

 

Vi är försäkrade genom vår licens i Svenska cheerleadingförbundet. 

 

Alla olyckor i samband med träning ska anmälas. Det är mycket viktigt, även om skadan känns liten, eftersom det kan komma konsekvenser senare i livet.

 

Om du har frågor kan du ringa till Svedea: tel. 0771-160 161. 

Försäkringsnummer: 1419706

 

Information och skadeblankett på Svedeas hemsida här.

Förebyggande säkerhetsarbete

 

Cheerleading kan innebära risker. Vi arbetar förebyggande på följande sätt:

 

Säkerhetsbestämmelser

Vi tränar enligt Svenska Cheerleadingförbunders säkerhetsbestämmelser. Detta innebär till exempel att vi inte tillåter stunt utan tränare med utbildning. Vi tillåter heller inte att man stuntar utan mattor.

 

Tränarutbildning

Våra tränare har utbildning för den nivå de är tränare på. Det innebär att de har utbildning i hur de ska träna säkert och med rätt förberedelse.

De har också utbildning i grundläggande skadehantering och rehabilitering. En viktig instruktion till våra tränare är att inte hantera skador eller rehabilitering på en nivå där professionell sjukvårdspersonal ska kopplas in.

 

Teknisk uppbyggnad

Vi har en struktur för vilka tekniska moment som tränas på respektive nivå. Detta gör att en individ ska vara förberedd för nästkommande nivå. Till exempel så tränar vi grundläggande säkerhetspassning och nedtagning i stunt redan med miniminiorerna. Vi vill automatisera kroppsrörelser hos utövarna.

 

Fysisk uppbyggnad

Lagen har tid tilldelad för kunna träna den styrka, spänst och kondition som behövs för respektive nivå.

 

Ljudvolym under träning och uppvisningar

Då det ofta är hög ljudvolym i hallarna under träning och uppvisningar i Twisters och detta kan leda till hörselskador för aktiva och tränare så har styrelsen beslutat att det inte får vara högre volym än 80dB på musiken.

 

Samtliga tränare uppmanas att ladda hem appen "Buller" till sina mobiler och ansvara för att detta hålls.

Appen fungerar mycket enkelt och är lätt att använda.

 

Krav på registerutdrag

Vi begär utdrag från Polisens belastningsregister för våra tränare och anställda.

 

Utvärdering

Vi utvärderar kontinuerligt vårt arbete. När en olycka inträffar intervjuas de som hanterade olyckan. De får själva reflektera över hur väl rutinerna efterlevdes, om rutinerna bör förbättras, om de själva behöver ytterligare utbildning etc. Den sammanställda rapporten inklusive utvärdering tas upp på styrelsemöten. Syftet är att vi ska kunna hålla koll på hur säkert vi tränar och om vårt förebyggande arbete fungerar.

 

Säkerheten är det absolut viktigaste inom vår idrott.

Olycksfallshantering

 

Nedanstående gäller för skador

 

  • Alla grupper ska ha namnsatt och övat rutiner för hur skador hanteras på träning.
  • Information om de aktiva i gruppen ska finnas tillgänglig (Tex via SportAdmins ledarpp).
  • Ingen får träna utan sjukvårdsväska i hallen.
  • Alla mjukdelsskador ska kompressionslindas. Den som ska göra detta ska ha utbildning för det. Om du är tveksam om det är ett benbrott så är det bättre att linda än att låta bli.
  • Is använder vi för smärtlindring när det är rimligt att kylan kan tränga ner, till exempel i pannan på en bula och då ska ispåsen ha ett skydd så ispåsen inte är direkt mot kroppen.
Rehabilitering

 

Nedanstående gäller efter att du som aktiv har skadat dig:

 

  • Du ska söka vård och be om skriftlig information gällande din skada. Vi behöver veta om/hur du kan träna för att skadan inte förvärras och det kan vara svårt att komma ihåg vad läkare sa.
  • Det är viktigt att rehabträna ordentligt så att du inte skadar dig ytterligare när du kommer tillbaka. Det gäller både skadad kroppsdel och övriga kroppen.
  • Din rehabträning sköter du själv. Om du vill använda träningstid så ska du prata med tränare. I Sicklahallen finns en del utrustning lämplig för rehabträning.

Vi erbjuder en kontakt för rehabträning, se nedan.

Riktlinjer för idrottare

 

Vila och återhämtning

 

För att kroppen ska kunna återhämta sig efter träning, tävling och andra aktiviteter är det viktigt med sömn och vila. Annars ökar risken för sjukdom och skador. Planera inte in sociala aktiviteter under de perioder som är speciellt ansträngande, som tävling, läger eller annat.

 

Kost för idrottare

 

Rätt kosthållning är väldigt viktigt för idrottande och växande barn/ungdomar. Vi har som idrottsförening ett uppdrag av samhället att hjälpa till att fostra en sund kosthållning, vilket vi vill ta på allvar. Du som aktiv eller som förälder till ett idrottande barn behöver också tänka på att du/ditt barn äter tillräckligt mycket.

 

På våra träningar för miniminiorer och yngre barn har vi fruktpauser på alla träningar. För ungdomar som är äldre än så, har vi pauser på alla träningar som är längre än 2,5 timmar.

 

De aktiva bör ta med återhämtningsmat att äta direkt efter träningen. Ett lättare mellanmål som banan, russin eller nötter kan vara lämpligt. Väl hemma bör de äta en rejäl måltid. Vi påminner och för en aktiv dialog för att uppmuntra.

 

De barn som tränar i våra tävlingslag bör äta fler mål per dag än barn som tränar mindre. Därför bör de äta ett lagat mål 1-2 timmar innan träning och dessutom middag efter träningen.

 

När vi tävlar försöker vi att ordna gemensamma måltider som intas i en sund miljö för att skapa en stressfri matmiljö i linje med RF:s riktlinjer.

 
Följ våra sociala medier
Communitygrupp för familj & vänner!
SPONSORER
Utmärkelser